Autonvuokraus Yhdysvalloissa? Lue käytännön vinkit!

Kun teet varausta, se kannattaa ehdottomasti tehdä Avis.fi-sivuston tai varauskeskuksemme kautta, jolloin varaus sisältää valmiiksi kaikki tarvittavat turvat. Näitä ovat laajennettu vahinkoturva (LDW) sekä kolmannen osapuolen turva (ALI). Turvat kattavat vauriot miljoonaan dollariin asti. Tällöin autolle on valmiiksi nollan euron omavastuu, joten lisäturvia ei paikan päällä tarvitse ottaa. Autonvuokraus Yhdysvaltojen Avis.comin kautta saattaa vaikuttaa hyvinkin paljon edullisemmalta vaihtoehdolta, mutta se ei sisällä minkäänlaisia vakuutuksia/turvia. Ne ovat Yhdysvalloissa pakollisia ja ne lisätään autoa noudettaessa vuokrauksen hintaan. Pakolliset vakuutukset/turvat noudon yhteydessä saattavat tuplata tai triplata auton vuokrahinnan.

Varausta tehdessä on hyvä jo valmiiksi selvittää mahdolliset ikärajat sekä niin kutsutut jättömaksut

Parhaan avun saat varauskeskuksestamme. Jotkin kaupunkitoimistot ovat Yhdysvalloissa niin sanottuja ”franchising”-toimipisteitä ja hinnoittelevat itse omat lisätuotteensa, joten lisäpalveluiden hinnat eivät ole samat kaikissa Avis-toimipisteissä. Hinnat lisäpalveluille (GPS, lisäkuljettaja, vakuutukset/turvat) vaihtelevat osavaltioittain ja joissain tapauksissa myös toimipisteittäin.

Jo matkan suunnitteluvaiheessa on hyvä huomioida myös se, että esimerkiksi lisäkuljettajalla (pitkällä reissulla on ehkä hyvä olla kaksi kuljettajaa) pitää olla auton noudon yhteydessä esitettävänä oma ajokortti sekä luottokortti. Lisäkuljettajan tulee myös täyttää oma kaavake, joka oikeuttaa hänet ajamaan vuokra-autoa. Osa toimipisteistä ei veloita lisäkuljettajasta, toiset toimipisteet veloittavat.

Pitkälle reissulle kannattaa harkita RSN-lisäpalvelua (laajennettu tiepalvelu), joka kattaa kuluja, jos esimerkiksi tien päällä puhkeaa rengas ja tarvitset autolle hinausta tai renkaanvaihtoa. Varsinkin pitkällä Road Tripillä ajetaan usein alueilla, joissa ei ole asutusta tai huoltamoita, joista apua saisi pyytämällä. Toki avun saa myös ilman lisäpalvelua, mutta esimerkiksi hinauskustannus tallaisissa tapauksissa jäisi asiakkaan itse maksettavaksi, jollei RSN-palvelua ole valittuna. Matkustajavakuutusta ei kannata ottaa, mikäli sellainen löytyy jo omasta takaa.

Suurimmassa osassa vuokra-autoista on valmiiksi ”sunpass”-laite, joka lukee automaattisesti tietullilaitteita, jolloin niistä voi ajaa läpi omaa linjaa pitkin, missä on automaattiset lukulaitteet

Laite reisteröi ne ja tietulleja ei tässä kohtaa tarvitse maksaa. Vuokrauksen päätteeksi tietullit veloitetaan sellaisinaan, asiakkaan luottokortilta, kun tiedot ovat siirtyneet viranomaiselta vuokraamolle. Summat näkyvät luottokortti-tiliotteessa yksitellen pieninä summina. Veloitetut tai käytetyt tietullit voi tarkistaa ja tulostaa osoitteessa: www.e-tolls.com. Mikäli laitetta ei halua vuokrauksen yhteydessä käyttää, on ennen auton käyttöönottoa hyvä tarkistaa, että laite ei ole päällä. Jotkut toimipisteet veloittavat erikseen Sunpass-laitteesta ja sen käytöstä.

Avis ei peri rajanylitysmaksuja , mutta paikallinen viranomainen voi näin kuitenkin tehdä. Jokaisen maan tieliikennesäännöistä/-laista kannattaa ottaa selvää Autoliiton sivuilta ennen matkaa. Sivuilta löytyy hyviä vinkkejä ulkomailla autoa ajaville henkilöille.

Autoluokkia on USA:ssa useita ja ne kaikki ovat automaattivaihteisia. Tämä on hyvä ottaa huomioon, jos on tottunut ajamaan vain manuaalivaihteisella autolla. Autoluokkia on pienestä autosta isoihin premium-luokan kaupunkimaastureihin sekä tila-autoihin. Saatavilla on myös 12 hengen tila-autoja, mutta tässä kohtaa kannattaa huomioida, että tavallisella B-luokan ajokortilla tallaista autoa ei saa ajaa. B-luokan ajokortilla saa kuljettaa maksimissaan 1+8 henkeä. Autoluokkiin ja malleihin on helpointa tutustua nettisivuilla, josta löytyvät kuvat sekä speksit, kuinka paljon esimerkiksi matkalaukkuja autoon mahtuu. Nämä ovat toki ”esimerkkimalleja”, emmekä voi vahvistaa auton mallia tai merkkiä.

Auton vuokraus Yhdysvalloissa edellyttää seuraavia pakollisia dokumentteja:

  • voimassa oleva ajokortti (uudenmallinen EU-ajorkortti käy, et tarvitse kansainvälistä käännöstä)
  • omalla nimellä oleva luottokortti.

Sopimuspaperit kannattaa aina lukea huolella ja kysyä, jos jokin sopimuksessa mietityttää. USA:n vuokrasopimuksissa esimerkiksi verot on ilmoitettu erilaisella tavalla kuin Suomessa ja ne saattavat herättää kysymyksiä. Lisäksi sopimuksissa käytetään paljon kirjainyhdisteisiä lyhennyksiä, jotka on parasta varmistaa, jos ne vaikuttavat tuntemattomilta.

Varauskeskuksemme auttaa aina, jos jokin asia autonvuokrauksessa mietityttää tai haluat selvittää siihen liittyviä asioita ennen matkaasi. Varsinkin Yhdysvalloissa autonvuokrauksen käytännöt vaihtelevat hyvin paljon osavaltioittain. Meiltä saat ajankohtaisimmat asiaan liittyvät tiedot.