Miten voit autoilla ympäristön kannalta entistä järkevämmin – 5 hyvää vinkkiä!

Olemme mukana Ekokompassissa innostunein mielin ja tästä syystä halusimme tehdä kätevän listauksen siitä, miten autoa voi käyttää ympäristönäkökulmasta mahdollisimman järkevästi. Ideana on löytää auton käyttämisessä kultainen keskitie, eikä keskittyä tällä kertaa julkiseen liikenteeseen tai taloudelliseen ajotapaan.

  • Suosi kimppakyytejä

Miten sinun työpaikallasi autoillaan? Tulevatko työntekijät paikalle omilla autoillaan vai kulkeeko osa julkisilla, pyörällä tai jalkaisin? Voisiko olla niin, että osa työntekijöistä asuu lähellä toisiaan ja tällöin mahdollinen autoilu saadaan yhdistettyä ympäristön kannalta hyödyllisemmäksi kimppakyyditykseksi, jollaista kannattaa suosia myös lasten harrastusmenoissa ja muissa vastaavissa tilanteissa. Kimppakyyteily on järkevämpi tapa käyttää autoa ja se luo myös yhteisöllisyyden tunnetta sekä säästää rahaa. Mikäli lähipiirissä tai työyhteisössä ei ole tarpeellista järjestää kimppakyytejä, voit koittaa etsiä kimppakyytiporukoita sitä varten perustetuilta verkkosivuforumeilta tai sosiaalisesta mediasta.

  • Onko aivan välttämätöntä mennä autolla? Suosi mahdollisimman paljon hyötyliikuntaa

Käytkö auton kanssa lähikaupassa, harrastuksessa tai ystävää moikkaamassa? Pienet matkat kannattaa tehdä jalkaisin. Hyötyliikunta saattaa monesti unohtua, vaikka monien tutkimustulosten mukaan hyötyliikunta vähentää muun muassa sepelvaltimotaudin, kakkostyypin diabeteksen ja korkean verenpaineen kehittymisen vaaraa. Mikäli käyt kuntosalilla, niin kannattaa kaksi kertaa harkita, kannattaako sinne lähteä autolla. Matkan voi yhtä hyvin tehdä vaikka kevyesti hölkäten, jolloin se käy samalla alkulämmittelystä.

  • Palaveriin autolla vai netin välityksellä?

On järkevää kyseenalaistaa työpaikkansa palaverikäytännöt. Mikäli fyysinen läsnäolosi ei ole pakollista ja palaveriin olisi lähdettävä autolla, on syytä pohtia, voisiko palaverin toteuttaa etäyhteydellä – ainakin silloin tällöin. Toki ihmisten väliset kontaktit ovat tärkeitä, mutta ne on mahdollista toteuttaa monissa tapauksissa laadukkaasti myös videon välityksellä. Etäpalaverien pitäminen mahdollistaa säästää myös työaikaa ja liikkumiskuluja, millä on positiivinen vaikutus yrityksen talouteen.

  • Tilaa ruokaostokset netistä tai käy jalkaisin kaupassa

Pienet kauppareissut lähikauppaan kannattaa tehdä kävellen. Jotta ei tarvitse kantaa kädet rakoilla ostoksia, on järkevää suosia kestokasseja, joita voi kantaa olkapäällä tai vetää perässään pyörillä rullaavaa kassia, johon mahtuu helposti kaksikin kassillista tavaraa. Ruokaostokset voi tilata myös netin kautta. Ruokatoimituksiin erikoistuneet verkkokaupat ovat kehittyneet valtavasti ja ostokset saa kotiovelleen edullisella toimitushinnalla. Toimitus on myös huomattavasti autolla tehtävää kauppareissua ympäristöystävällisempi, sillä yhdellä autolla tehtävällä reissulla saadaan toimitettua valtava määrä asiakkaiden ostoksia.

  • Kyseenalaista auton omistaminen

Oletko koskaan miettinyt mitä auton omistaminen maksaa? Auton arvo myös alenee hyvin nopeasti, mikä on hyvä huomioida eteenkin uutta autoa ostettaessa. Tämän päälle tulevat vielä autohuollot, katsastukset ja renkaiden vaihdot ja niiden ostaminen. Mikäli autoa ei ole välttämätöntä omistaa ja sen käyttö on vähäistä, kannattaa auton omistaminen kyseenalaistaa kokonaan. Satunnaiseen autonkäyttötarpeeseen on tarjolla paljon erilaisia vaihtoehtoja.

  • Hoida monta asiaa samalla kertaa

Tarvitsetko ruokakaupasta ruokaa, vaatekaupasta jotain uutta päälle ja lääkkeitä apteekista? Hoida asiat samalla kertaa, jos voit. Suosi kauppakeskuksia tai jos asut pienemmällä paikkakunnalla, hoida asiat yhdellä autoilukerralla sen sijaan, että lähtisit tekemään kaikki hankinnat autolla erikseen. Edestakaisin liikkuminen vie myös enemmän aikaasi, jota voisit hyvin todennäköisesti käyttää paremminkin.

Näillä vinkeillä eteenpäin ja kohti järkevämpää autonkäyttötapaa!