Näy pimeässä!

Jokainen syyspimeällä ajava kuljettaja tunnistaa seuraavan ilmiön. Mustia hahmoja ilmestyy tasaiseen tahtiin joka puolelta ja kädet hikoavat ratissa, kun samalla toivoo, että ei ajaisi kenenkään päälle. Voi kunpa kaikki muistaisivat käyttää heijastinta!

Autoilija huomaa ilman heijastinta kulkevan tai pyöräilevän henkilön vasta 50 metrin päästä, kertoo Liikenneturva. Heijastimen kanssa liikkuvan henkilön autoilija huomaa jo 350 metrin päästä, kun käytössä on tavalliset lähivalot. Mikäli käytössä on kaukovalot, heijastinta käyttävän henkilön voi havaita peräti 650 metrin päästä.

Heijastin on halpa henkivakuutus – käsite ei ole cliché

Näin se todellakin on. Vaikka sitä ei itse huomaisikaan välkehtivänsä valoa, autoilija kyllä huomaa heijastinta kantavan henkilön. Heijastin todellakin on hyvä ja halpa henkivakuutus. Se kannattaa ripustaa näkyvään paikkaan, kuten hihaan tai polven korkeudelle, jossa se saa vapaasti roikkua ja heijastaa valoa. Myös toiseenkin hihaan kannattaa ripustaa heijastin, sillä mikäli autoilija näkee sinut vain toiselta puolelta, ei piilossa olevasta heijastimesta ole mitään hyötyä. Heijastimen lisäksi kannattaa käyttää myös ledivaloja, jotka erottuvat hyvin pimeässä omaksi turvaksesi. Varmistathan aina heijastinta tai ledivaloa ostaessasi, että ne täyttävät standardivaatimukset ja ovat CE-hyväksyttyjä. Suomessa esimerkiksi supermarketista ostettavat heijastimet ovat pääsääntöisesti tällaisia, mutta asia on silti hyvä varmistaa. Itse ommeltavat tai kudottavat heijastintuotteet eivät välttämättä täytä vaatimuksia. Tietoa standardeista löydät Työterveyslaitokselta.

Aja varovasti!

Ilman heijastinta liikkuvia ihmisiä on paljon. Tästä syystä on kiinnitettävä erityistä huomiota liikenteessä pimeinä iltoina ja aamuina. Jalankulkijoiden liikennekuolemien määrä on puolittunut  viimeisen kymmenen vuoden aikana, mutta jokainen liikennekuolema tulisi voida estää ja pohtia sen syitä ja tehdä välittömiä korjausliikkeitä. Menehtyneistä 12 prosenttia ja loukkaantuneista seitsemän prosenttia oli jalankulkijoita. Onnettomuudet tapahtuivat pääsääntöisesti taajama-alueella. Jalankulkijoiden loukkaantumisista yli puolet tapahtui suojatiellä.

Muista heijastin myös karvakamuille!

Koirille on saatavilla heijastavia liivejä ja talutushihnaan ledivaloja. Suojaathan myös siis karvaisen ystäväsi pimeinä iltoina ja aamuina. Mitä suurempi pinta-ala heijastimessa on, sitä paremmin karvakuono näkyy.

Turvallista ja heijastinrikasta loppusyksyä!